Sümeg Város Önkormányzata

TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00010

Komplex turisztikai fejlesztések Sümegen

Szerződött támogatás összege: 100 418 457 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. 05. 31.

 

 

Új túraútvonal hálózat

A projekt keretében összesen 10 kilométer hosszúságú túraútvonal hálózatot alakítunk ki a Mogyorós-dombtól a Fehér kövekig a belváros, valamint a Vár érintésével. A hálózat változó nehézségű gyalogtúra útvonalakból fog állni, melyek visszatérnek a kiindulópontjukhoz. Így mindenki a saját fizikai felkészültségének megfelelő útvonalon járhatja be Sümeg természeti és épített látnivalóit, ezáltal minden potenciális célcsoport, a családos kirándulók, a gyalogos és kerékpáros turisták és az extrém sportolók is megtalálják a számukra legmegfelelőbb útvonalat. A turista útvonalhálózat mentén információs táblákon fogjuk bemutatni az adott terület látnivalóit és védett természeti értékeit. Az útvonalhálózat további előnye, hogy minden útvonal más látnivalót és más panorámát kínál a kirándulók számára.

 

Új kiállító tér az Afrikáriumban

Az Afrikáriumban egy új kiállító termet alakítunk ki egy hazai vadászati kiállítással, valamint a Kárpát-medence élővilágát bemutató diorámával és trófeakiállítással.

Kiállításunk fő eleme egy dioráma lesz, ami különböző életnagyságú preparátumokkal törekszik majd a környezet élethű bemutatására. Ezen felül szeretnénk interaktívvá tenni a kiállítást, érintőképernyős monitorokon tekinthetik meg a kiállított eszközöket, valamint meghallgathatják a vadállatok hangját. A kiállítóhely udvarán a gyermekek számára egy játszóteret, valamint egy mesterséges régészeti kutatóhelyet fogunk kialakítani, hogy játékos módon hozzuk közel a gyermekekhez a tudomány világát. A mesterséges régészeti kutatóhelyen a gyermekek számára lehetővé tesszük, hogy az egykori Pannon-tenger élővilágát megismerjék és a földben elrejtett kagylók és csigák felkutatásával és megtalálásával megszerezzék első sikerélményüket a tudomány világában. A tárlatot a külföldi vendégek számára is szeretnénk élvezetesebbé tenni, ezért három nyelvű audiogiude kerül beszerezésre.

 

Új látogatóközpont

A Mogyorós-dombon található egy védettséget élvező őskori kovakő bánya. Ezen a területen szeretnénk kialakítani Sümeg új turisztikai látogatóközpontját. A látogatóközpont kialakítása során létrehozunk egy új bányászattörténeti kiállítást, ami az őskori szarvasagancs eszközös bányászattól indulva mutatja be a településen folytatott bányászati tevékenységet napjaink technológiájáig. A kiállítás elemeként interaktív érintőképernyős felületen tekinthetik meg a látogatók az eszközöket használat közben. A látogatóközpont komplex akadálymentes épület lesz, melyben a kiállító tér mellett helyet kap egy információs pult, ahol a látogatók beszerezhetik a település térképét, melyen be vannak jelölve a látnivalók, a turisztikai attrakciók és a rendezvényhelyszínek. Ezen felül mosdók, ajándékbolt és egy büfé is kialakításra kerül.